HTMLboek
Inleiding
Wat is HTML?
HTML is de basis van iedere website. Het is een opmaaktaal om documenten op een dusdanige manier op te stellen zodat deze door webbrowsers op de juiste manier kunnen worden weergegeven. De afkorting HTML staat voor HyperText Markup Language en is in 1991 bedacht door Tim Berners-Lee, één van de grondleggers van het moderne internet. HyperText slaat op hyperlinks: de manier om van de ene pagina naar de andere pagina door te verwijzen, zodat er één samenhangend geheel ontstaat. Door de jaren heen hebben er verschillende versies van HTML bestaan. Op dit moment zijn we bij versie 5 aanbeland, waarvan de definitieve specificatie eind 2014 officieel is vastgesteld. Dit boek gaat uit van HTML 5.
Wat moet ik met HTML?
Er zijn verschillende manieren om een website te maken. Als je een bestaand contentmanagementsysteem met een standaard website-ontwerp gebruikt, hoef je misschien helemaal geen HTML te gebruiken. Als je helemaal zelf je website wilt bouwen en je daarvoor een WYSIWYG-editor gebruikt hoef je ook geen HTML te gebruiken. Ok, dat pleit nog niet echt om verder te lezen, maar lees toch nog even door. Als je het standaard website-ontwerp van je contentmanagementsysteem volledig naar je eigen hand wil zetten, dan kom je al vrij snel in de HTML-broncode terecht. Als je je statische WYSIWYG-website wil uitbreiden met een e-mailformulier of een bezoekersteller, dan kom je in de HTML-broncode terecht. En als je een volledig dynamische website wil bouwen in bijvoorbeeld PHP, dan moet je de HTML-broncode zelf gaan schrijven. Zoals je ziet, er is genoeg reden om in ieder geval een basisbegrip van HTML te hebben als je een eigen website hebt of hier mee wilt beginnen. En naar mate je meer wil met je website dat anders is dan al het andere, zul je je vanzelf meer in HTML gaan verdiepen.
Wat is HTMLboek?
HTMLboek is een boek over HTML. Je kunt het zien als een cursus die geschikt is voor zelfstudie die je vanaf het begin meeneemt in de basis van HTML en dit stapje voor stapje opbouwt met steeds geavanceerdere technieken. HTMLboek is zeer geschikt als je nog nauwelijks of helemaal niet met HTML in aanraking bent geweest. Maar je kunt het ook als naslag gebruiken voor die momenten van "hoe zat het ook al weer?". Vanzelfsprekend is HTMLboek helemaal gratis en zijn alle voorbeelden open source zodat je vrij bent om ze voor jezelf te hergebruiken.
En CSS dan?
Ah, we hebben een oplettende lezer. Of een nieuwsgierige, dat mag ook! HTML kan bijna niet zonder CSS. CSS is een taal om opmaak toe te voegen aan je HTML-documenten. Met CSS zorg je er voor dat je website er niet uit ziet als een document in Word 97 met Times New Roman als standaard lettertype. CSS voegt kleur toe aan je website. CSS voegt stijl toe aan je website (CSS staat niet voor niks voor Cascading Style Sheets. CSS voorkomt dat je website er uit ziet als 1999.
Omdat we ergens moeten beginnen, gaat dit boek toch niet over CSS. Vooralsnog.
Hoe blader ik door dit boek?
Hieronder zie je navigatieknoppen om naar het volgende of vorige hoofdstuk te navigeren, of om de inhoudsopgave te openen. Omdat dit het eerste hoofdstuk is, zie je nu geen knop om naar het vorige hoofdstuk te gaan. Een overzicht van de hoofdstukken zie je ook rechtsboven op iedere pagina.
HTMLboek ©2018 Jasper Vries.
HTMLboek mag vrij gebruikt worden, zie de pagina Licentie voor meer informatie.
Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 07-07-2018.
htmlboek.net