Over HTMLboek

HTMLboek probeert te voorzien in een behoefte die de auteur had toen hij jaren geleden zelf begon met HTML: internet staat vol met websites over HTML, maar waar begin je nu eigenlijk? Er zijn veel websites die allemaal een klein stukje uitleggen. Er zijn maar weinig Nederlandstalige websites die bij het begin beginnen en je stap voor stap met voorbeelden aan de hand nemen. HTMLboek probeert dit gat op te vullen, om HTML toegankelijker te maken voor Nederlandstaligen.

Voor het schrijven van HTMLboek is regelmatig de HTML-specificatie op MDN en W3C geraadpleegd.

Over de auteur

PHPBoek is geschreven door Jasper Vries. Jasper heeft door de jaren heen een uitstekend begrip gekregen van niet alleen HTML, maar ook CSS, PHP, MySQL en JavaScript. Jasper is autodidact in deze talen en heeft zijn kennis opgedaan door zelfstudie via internet en verder veel gewoon uitproberen met het nodige vallen en weer opstaan.

Jasper is in 2001 begonnen met het maken van websites. In die begintijd werd hiervoor Microsoft Word 2000 gebruikt. Van zelf HTML schrijven was toen nog geen sprake. Toen het JavaScript van bezoekersteller iedere keer stuk ging bij het opslaan van een pagina in Word werd het toch langzaam tijd om HTML te leren. Het moet 2003 geweest zijn toen Word als WYSIWYG-editor werd ingeruild voor de HTML-editor 1st Page 2000. Na een uitstapje via een website in Macromedia Flash in 2004 (inderdaad, Macromedia was nog niet overgenomen door Adobe) werden in 2005 de eerste stappen met PHP gezet. 1st Page 2000 werd vrij snel daarna ingeruild voor Macromedia Dreamweaver (MX5 denk ik), waarbij altijd enkel de code-weergave is gebruikt. PHP is in eerste instantie gebruikt als vervanging voor HTML frames om het menu in een apart bestand te kunnen houden en toch een website zonder frames te kunnen maken. Kort daarna kwamen hier in 2005 de toepassing van loginscripts en MySQL databases bij.

In 2007 heeft Jasper zijn eerste Content Management Systeem (CMS) gebouwd in PHP. Dit systeem is in 2009 nogmaals toegepast voor een website, welke in 2018 nog steeds operationeel is. In 2010 heeft Jasper een nieuw CMS gebouwd, vanaf de grond af aan en wederom in PHP. Dit nieuwe CMS is voor een zevental websites ingezet, waarvan in 2018 nog zes in gebruik. Al die tijd is HTML in combinatie met CSS gebruikt voor de grafische kant van de websites.

Tegenwoordig werkt Jasper als verkeerskundig ingenieur en gebruikt PHP professioneel voor van alles en nog wat om het werk efficiënter te maken, niet zelden zit hier een interface in HTML/CSS aan vast.

Veel plezier met het doornemen van HTMLboek en succes met het maken van je website!

 

Jasper Vries