Voorbereiding

HTML-bestanden zijn in feite gewone tekstbestanden waarvan de extensie van .txt in .html veranderd is. Een simpele teksteditor volstaat dan ook om HTML-bestanden te kunnen maken en bewerken. Je zou dus al kunnen volstaan met Kladblok, vi of TextEdit. Verstandiger is echter om te kiezen voor een HTML-editor.

HTML-editors

Het voordeel van een HTML-editor ten opzichte van een doodnormale tekst-editor zijn zogeheten kleurcoderingen. In plaats van alle code in zwarte letters op een witte achtergrond weer te geven, worden een stuk of vijf kleuren gebruikt om de code structuur te geven. Hoewel de code exact hetzelfde is als zonder HTML-editor, is diezelfde code in een HTML-editor door de kleurcoderingen beter leesbaar.

Daarnaast helpt de kleurcodering bij het opsporen van fouten. Als je ergens een fout hebt gemaakt, is de kans groot dat de kleurcodering uit de pas gaat lopen en zie je vrij snel waar het mis is gegaan.

Er zijn tientallen HTML-editors beschikbaar. Wikipedia kent een hele lijst, van eenvoudig tot uitgebeid en gratis tot heel duur. Als je niet weet wat je moet kiezen, dan is Visual Studio Code een aanrader. Deze gratis editor is beschikbaar voor Windows, Linux en MacOS.